Reactie DSSCR op de uitzending van RTL Late Night 22 Mei 2017

 

In de uitzending van RTL Late Night van 22 mei 2017, suggereerde Drs. Joost Kartman, eigenaar van de commerciële Stamcelbank Nederland dat stamcellen uit navelstrengbloed gebruikt worden voor de genezing van multiple sclerose, diabetes, de ziekte van Parkinson en autisme. Op de website van Stamcelbank Nederland wordt vermeld dat 80 verschillende ziektebeelden genezen of behandeld worden met navelstrengbloed stamcellen. Deze suggesties geven een zeer misleidend beeld van de huidige stand van zaken over de toepassingen van stamcellen uit navelstrengbloed. Stamcellen uit navelstrengbloed zijn zogenaamde bloedvormende stamcellen. Er is geen enkel betrouwbaar wetenschappelijk bewijs dat deze cellen meer kunnen dan het maken van bloed. Dit doen ze overigens zeer effectief en navelstrengbloedstamcellen worden dan ook getransplanteerd in patiënten met levensbedreigende ziekten zoals acute leukemie, waarbij de aanmaak van bloed is verstoord en die hoge doseringen chemokuren toegediend hebben gekregen. Bij kwaadaardige ziekten is het juist beter voor het genezingsproces om stamcellen te ontvangen van een donor uit een (publieke) navelstrengbloed bank en niet eigen ingevroren stamcellen.

Wij zijn van mening dat de heer Kartman, als eigenaar van een bedrijf dat stamcellen tegen een financiële vergoeding opslaat, een commercieel belang heeft bij het verkondigen van niet wetenschappelijke beweringen. Potentieel geïnteresseerden om navelstrengbloed op te slaan worden door zijn uitspraken misleid. Daarnaast wordt er valse hoop gewekt bij patiënten met ernstige aandoeningen waarvoor jammer genoeg op dit moment nog geen effectieve therapieën bestaan. Voor juiste en onafhankelijke informatie omtrent (navelstrengbloed-) stamcellen kunt u de volgende websites raadplegen:

dr. Carlijn Voermans (Sanquin Amsterdam), Prof. dr. Niels Geijsen (Hubrecht Instituut Utrecht), Prof. dr. Gerald de Haan (UMC Groningen), Prof. dr. Christine Mummery (Leiden UMC), Prof. dr. Bart Eggen (UMC Groningen), dr. Raymond Poot (Erasmus MC), dr. Ans van Pelt (AMC) en Prof. dr. Paul Coffer (UMC Utrecht) (Bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Stamcelonderzoek -DSSCR)